27 October, 2009

LivsMønstre - Cirklen del I

Dette er en fortsættelse af mine to tidligere indlæg: LivsMønstre og LivsMønstre - Indledning. I dette tredie indlæg om bogen LivsMønstre (org. titel "A Passionate Life") vil jeg gennemgå Cirklen.

I livet oplever vi en masse øjeblikke. Nogle (få?) har vi selv indflydelse på, langt størstedelen har vi ikke. Men Gud har indflydelse på alle disse øjeblikke. Og vi har indflydelse på, hvad vi får ud af alle vore øjeblikke, hvad enten de er positive eller negative oplevelser.

Hvis du tænker tilbage i livet hvor har du lært mest, ændret dit liv mest? Når du oplevede noget svært eller negativt, eller når du oplevede noget positivt? Eller kører det bare derudaf for dig?

De fleste bevæger sig længst, når de oplever noget, der sætter et skel i deres liv. Og oftest er det de negative oplevelser, der lærer os mest. I Jesu tid var der to ord for tid i det sprog man oftest brugte, Græsk. Ordene var 'Chronos' og 'Kairos'. Chronos er den kronologiske tid, den vi planlægger vores tid efter; "kl. 7 - Stå op, kl. 7.30 - Ud af døren, Kl. 8 - møde på job, kl. 16 - fyraften, kl 18 - aftensmad, kl. 19.30 forældremøde, etc". Kairos er et øjeblik, der definerer en positiv eller negativ oplevelse. Det kan aldrig være et ligegyldigt øjeblik.

Når vi oplever et Kairos øjeblik kan vi vælge en af to veje; enten fortsætter vi som om intet er hændt og gemmer/glemmer de følelser vi oplevede i øjeblikket. Eller vi kan vælge at bearbejde det. Her er det, at Cirklen kommer ind i billedet.

Hvis du vælger at gå ind i en proces, der bearbejder din oplevelse, begivenheden, kan du gå ind i cirklen. Her er 6 skridt at gå igennem, delt i to dele: Omvendelse (Observation, Refleksion og Drøftelse) og Tro (Planlægnin, Ansvarligholdelse og Handling).

Hvorfor forandring?
Men hvorfor vil vi tage bøvlet med at forandre os? Hvorfor tage kampen op mod de kedelige oplevelser? Når vi bliver født har vi mod på livet og har eventyrlyst. Men efterhånden som vi får nederlag, vælger vi at trække os tilbage og prøver at undgå de negative oplevelser. Men det får os til at trække os fra livet og bare være for os selv - på den måde kan vi kontrollere mest muligt.

No comments:

Post a Comment