26 October, 2009

LivsMønstre - Indledning

Dette er min første blog om bogen "LivsMønstre" af Mike Breen og Walt Kallestad. Jeg læser i den danske oversættelse af Nikolaj Kjærby Johansen. Bogen er udgivet i samarbejde med SALT (Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi - www.salt-akademi.dk).

Dette blog-indlæg handler om "indledningen" af bogen, dvs. selve indledningen og kapitlerne 1 og 2.

I indledningen fortæller Mike Breen om en oplevelse han havde sammen med sin familie i et helsecenter. Hans kone og døtre nød og gjorde brug af hele centerets arsenal af "torturinstrumenter" og brugte stedet fuldt ud, mens han nøjedes med Spa-badet, hvilket for ham var fuld valuta for medlemskontigentet.

Men hans døtre ville gerne introducere ham til Solbruseren. Han er en god far og giver det en chance, men får ikke rigtigt noget ud af det. Døtrene spørger begejstret om hvad han får ud af det, men han er ærlig og siger, at han ikke rigtigt har fået noget ud af solbruseren. Men døtrene giver ikke op, og efter 3 ugers besøg med ligeså mange forsøg i solbruseren går det op for ham, at han har stået i omklædningsrummet, og ikke har fundet vej ind til selve solbruseren.

Mike Breen bruger denne oplevelse til at spørge læseren - os - om det er den måde, at vi har prøvet at være kristne på - har vi stået i omklædningsrummet i fuldt "spilledragt", men aldrig fundet ud af omklædningsrummet og tænkt "var det det"?

Vi kommer meget hurtigt ind i et mønster, hvor livets omstændigheder tager over, og livet bliver en rutine og hvor den rutine styrer os. Måske er vi fuldt optaget af "gode formål" og "gode tjenester", men er ved at være udmattede, fordi vi arbejder og lever på egen kraft, uden af reflektere over det, vi oplever.

I Mattæus siger Jesus "Kom til mig, alle I, som er trætte og tynget ned af byrder - og jeg vil give jer hvile. Tag imod det åg, som jeg lægger på jer, og tag ved lære af mig, for jeg er ydmyg og selvopofrende. Så vil I finde ro i sjælen." (Matt 11:28-29 - Bibelen på hverdagsdansk)

Jesus var radikal og revolutionær i forhold til sin samtid. Han kendte til livet omkring ham, men stillede kvalificerede spørgsmål til det. Samtidig passede han ikke ind i de roller, som hans samtid havde opfattelsen af, hvad Messias skulle være. Måske er det derfor, at jøderne ikke anerkendte ham som Guds Søn (min egen refleksion, Red).

For at være kristne i dag skal vi følge hans eksempel, at være radikal og revolutionær. Men ikke for radikalitetens eller revolutionens skyld. Ikke for at melde os ud af den verden, vi lever i. Ikke for at være skilt fra den. Men for at tjene den. I Jesu ånd. I Jesu kærlighed.

Det er ikke nogen deltidsbeskæftigelse. Jesus levede ikke et halvdags-liv. Han havde ikke et deltidsjob. Han levede 24/7 i sin tjeneste.

Discipel = Superkristen?
"Gå derfor ud og gør mennesker fra alle folkeslag til mine disciple. Døb dem til at tilhøre Faderen, Sønnen og Helligånden" (Matt 28, 19 - Bibelen på hverdagsdansk).

Så skal vi alle være en kopi af Jesus, en superkristen, der dør som 33-årig, aldrig bliver gift, aldrig får et job? Nej! Gud har givet Dig - og mig - et liv at leve blandt andre mennesker. Og han har givet os evner og gaver til at tjene vores medmennesker, for at vi alle kan få et bedre, friere liv, hvor vi ikke er bundet af, hvad andre mener, vi skal gøre.

Målestokken for hvad det rigtige liv er, tilhører Gud og er i Jesu hånd. Den hånd, der blev gennemboret af en nagle for din og min skyld. Ikke at vi skal føle os skyldige over det. Se kærligheden i ofret og handl selv i samme kærlighed over for vore medmennesker.

Hvorfor Livsmønstre?
Hvis du er gammel nok til at huske hvordan livet var før vi fik mobiltelefoner med telefonbøger kan du måske genkende, at du dengang kendte dine venner og families telefonnumre i hovedet. I dag kan vi knap nok huske vores eget nummer!

Med udviklingen i teknologien har vi fået flere og flere informationer til rådighed. Og i takt med det, har vi måttet udvikle hjælpemidler for at kunne overskue al den information. Hvilket i sig selv er godt. Men det har desværre betydet, at vi har opgivet evnen til at lagre mange informationer, og måske i langt højere grad, evnen til at trække dem frem igen. Derfor benytter vi os i langt højere grad af visuelle hints for at huske og genkalde informationer.

Næste indlæg i LivsMønstre serien: Cirklen
Det første LivsMønster vi skal se på er Cirklen. Den kan du læse mere om i det næste indlæg i denne serie om LivsMønstre.

No comments:

Post a Comment